Er valt een hoop te leren over het veelzijdige Peru

Wij hebben een lijst gemaakt met tien handige en leuke weetjes over dit prachtige land. Wist je dat?

1. De hoofdstad Lima is en kort na de oprichting zijn officiële naam verloor. Tijdens de komst van de Spanjaarden in Peru, noemden de Peruvianen het gebied ‘’Limaq’’. De Spanjaarden konden de laatste “q” echter niet uitspreken, dus lieten ze die weg, waardoor de stad ontstond die we nu kennen en liefhebben als Lima.

Peru | Lima

2. Er ruim 34 miljoen mensen wonen en het land wordt ingesloten door Ecuador, Colombia, Brazilië, Chili, Bolivia en de Grote Oceaan.   

3. De Peruviaanse sol de nationale munteenheid is. Deze munteenheid werd ingevoerd in 1991, onder de officiële naam nuevo sol.

4. We Peru kunnen onderscheiden in drie klimaatzones die samenvallen met de drie geografische gebieden. De kust, het hooggebergte (Andes) en de jungle. Elk gebied heeft uiteraard zijn eigen kenmerken. De meest ideale periode om Peru te bezoeken is van mei t/m oktober. Op deze manier vermijd je het regenseizoen. Wij hadden in april overigens heerlijk weer!

Peru | Klimaat | Huacachina

5. Het in Peru zeven uur vroeger is tijdens de zomertijd en zes uur tijdens de wintertijd. De seizoenen zijn ook precies tegenovergesteld vergeleken met Nederland.

6. Cusco de hoofdstad was van het Inca-rijk en zij de taal Quechua spraken. Vandaag de dag is Spaans de officiële voertaal in Peru, maar Quechua wordt nog steeds door veel Peruvianen gesproken. Probeer de grootste fout die toeristen maken te voorkomen door Machu Picchu goed uit te spreken als je in Peru bent. ‘’Machu Pikchu’’ is de correcte manier van uitspreken en dit betekent oude bergtop. Meer dan 90% van de toeristen spreek het uit als ‘’Machu Piechu’’, wat letterlijk verwijst naar het mannelijke geslachtsdeel van een oude man. Handig om te weten dus!

7. Machu Picchu ruim twee jaar lang gesloten was vanwege politieke onrust.

Peru | Machu Picchu

8. De langste rivier ter wereld, de Amazone, in Peru begint. Brazilië is het land waar de Amazone dan uitmondt in de Atlantische Oceaan.

9. Je in Lima drie restaurants uit de top 50 ter wereld vindt, namelijk: Central (hier zijn wij geweest!), Maido en Mayta.

Peru | Lima | Central

10. Zo’n driekwart van de lamapopulatie ter wereld in Peru woont. Behalve de ‘normale’ lama, leven in Peru nog drie andere soorten. Dit zijn de alpaca, vicuña en guanaco. De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña.

Peru | Machu Picchu | Lama

Meer informatie over deze bestemming is te vinden in ons e-book Peru en te lezen in onze overige blogs over Peru.