Je hoeft niet naar IJsland om veel dieren te spotten, maar er zijn wel een paar leuke dieren te bewonderen. Wij vertellen je graag over de dieren op IJsland en of de kans groot is om ze tegen te komen.

Papegaaiduikers

Papegaaiduikers zijn in de zomermaanden op IJsland te vinden. De grootste kolonie papegaaiduikers leeft op IJsland en dan vooral op steile rotsformaties langs de kust. Je hebt grofweg van mei tot en met augustus de kans om ze te spotten op IJsland. Dyrhólaey en Vestmannaeyjar zijn in deze periode goede plekken om papegaaiduikers te spotten.

Walvissen, dolfijnen en zeehonden

Walvissen en dolfijnen zijn er in alle soorten en maten. Husavík is the place to be wat betreft walvissen. Er zijn verschillende touraanbieders waar je een whale watch tour kunt boeken en wij deden dit ook. Sla deze activiteit absoluut niet over als je de kans hebt, want wauw, wat een imposante dieren! De blauwe vinvis is de grootste walvis ter wereld en ook deze gigant kun je met veel geluk tegenkomen. Wij zagen tijden onze tour bultruggen, zeehonden en kwallen.

Husavík | IJsland
Husavík | IJsland
IJsland | Husavík | Whale watching

IJslanderschaap en IJslanders (paarden)

Dan heb je nog het IJslanderschaap en IJslanders, een uniek paardenras. Het IJslanderschaap is qua grootte middelmatig tot groot en heeft vrij korte poten en een bijzonder brede rug, waardoor het een heel robuust voorkomen heeft. Het gezicht en de poten zijn vrij van wol. Omdat de schapen voor de winter normaal niet geschoren worden, zijn ze goed bestand tegen het koude weer. De IJslander behoort tot een erg speciaal paardenras, want ze hebben veel overleefd. Van vulkaanuitbarstingen tot strenge ijzige winters, IJslanders hebben zich aangepast aan, en zijn veerkracht getoond tegen, het barre IJslandse klimaat. IJslanders zijn in staat tot alle gebruikelijke gangen van elk ander paard, namelijk stap, draf en galop. Ze hebben echter twee unieke gangen, de tölt en de skeið, waarvan wordt gedacht dat ze zijn ontwikkeld als reactie op een genmutatie. Zowel het schaap als het paard ga je 100% tegenkomen als je IJsland bezoekt.

IJslanders | IJsland | Blacksand Beach

Poolvos

Met heel veel geluk kun je een poolvos tegenkomen. De Poolvos is het enige zoogdier op IJsland dat het land zelfstandig wist te bereiken. De Poolvos liftte met drijfijs mee uit Groenland aan het eind van de ijstijd. Alle andere zoogdieren op IJsland zijn door mensen meegenomen. Uiteraard heb je de grootste kans om de poolvos tegen te komen in een sneeuwrijke omgeving.

Meer informatie over deze bestemming is te vinden in ons e-book IJsland en te lezen in onze overige blogs over IJsland.