Bali heeft ook negatieve kanten

Bali wordt vaak bestempeld als één van de beste honeymoon bestemmingen of als het paradijs op aarde. Echter zijn er ook negatieve aspecten. Als je hier op voorhand van weet dan valt het allemaal reuze mee en kan je er rekening mee houden. Aangezien wij ten alle tijden eerlijke reviews zullen delen, zoomen wij bij deze in op vijf zaken waar je voor moet oppassen of waar je jezelf alvast op moet instellen.

 

1. Arak, de dodelijke drank

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in zijn reisadvies voor het gevaar van lokaal gestookte arak, een rijstwijn die aangelengd wordt met methanol. Lokaal gestookte arak is illegaal. Wees voorzichtig als je op Bali bent en sla dit drankje voor alle veiligheid gewoon over. Er zijn helaas al veel mensen overleden na het drinken van illegaal gestookte arak. Kees van der Spek laat in zijn programma ‘Oplichters Aangepakt’ uitgebreid zien wat het allemaal inhoudt. Wij keken zelf ook steeds goed op de cocktailkaart van restaurants of er Arak in verwerkt was.

restaurants Bali

2. Misselijkheid door slingerwegen en de ruige zee

Reispilletjes zijn wel handig om mee te nemen voor sommige taxiritjes en bootovergangen die je gaat maken. Er zijn genoeg slingerwegen en ook momenten dat een chauffeur veel moet remmen vanwege de drukte en chaos op de weg. Sommige wegen zijn er erg slecht, dus dan word je aardig door elkaar geschut. Er zijn ook genoeg horrorverhalen te vinden wat betreft overgangen per veer- of speedboot. Die van ons waren erg aangenaam en in ons e-book lees je bij welke maatschappij wij hebben geboekt.

Bali | Zee

3. Het afvalprobleem van Indonesië

Op Bali is er een groot afvalprobleem. Overal op het eiland ligt afval langs de weg, op het strand, in de bosjes, in de steden, op het platteland en in de jungle. Wereldwijd staat Indonesië ook echt bekend als één van de landen waar de afvalverwerking het slechtst geregeld is. Er worden wel stappen ondernomen om de hoeveelheid afval in te perken, maar het houdt niet over. Wij vonden het best confronterend om een volle luier van Nora zomaar in de natuur te moeten dumpen, want dat was letterlijk gewoon de enige optie. Al gooi je het afval in een container, het eindigt toch wel weer in de natuur. Op Bali verbrandt iedereen zijn eigen afval dan ook. Als je eenmaal bijvoorbeeld op het strand bent, dan ziet het er allemaal prachtig uit (zie onderstaande foto). Vaak kom je dan na enkele tientallen seconden lopen van het strand af een hele hoop afval tegen.

Gili Air | Bali | Strand

4. Plastic in de Balizee

Het snorkelen rondom Bali is een beetje dubbel. Aan de ene kant zijn er heel veel prachtige tropische vissen en is het koraal erg bijzonder. Voordat je het weet snorkel je achter een schitterende schildpad in een prachtig heldere zee en idem dito koraal. Er drijft alleen weer een hoop plastic in de zee op sommige plekken en dat is weer erg negatief natuurlijk. Een gedeelte van het afval op Bali belandt simpelweg in de zee. Jaren geleden dreef er veel meer plastic in de Balizee dan vandaag de dag, maar helaas is het probleem niet geheel opgelost. Rondom de Nusa’s zul je ook meer plastic tegenkomen dan rondom de Gili’s.

Gili Air | Bali | Snorkelen

5. Een hidden gem of een Instagram hype?

Bali is the place to be voor de digital nomads onder ons. Onze research voorafgaand aan de rondreis door Bali heeft ook erg veel tijd in beslag genomen. Dit kwam voornamelijk vanwege de stormvloed aan positieve posts, blogs, reviews etc. Het is erg lastig om vanaf Nederland te beoordelen wat de moeite waard is om te bezoeken en of reviews nou eerlijk zijn of het allemaal één grote schijnvertoning is. Wij zijn erg blij met de keuzes die wij hebben gemaakt en onze rondreis door Bali was gelukkig erg bijzonder en uniek. Hier vertellen wij jou uiteraard graag meer over in ons e-book. Op onderstaande foto zie je een voorbeeld van zo’n goede keuze. Dit zijn de rijstvelden van het immens populaire Tegalalang. De ruime meerderheid van de toeristen kiest ervoor om naar ‘Rice Terrace Trekking & Swing Uma Ceking’ te gaan. Deze plek is één grote tourist trap. Wij zijn een paar minuten verderop naar een restaurant geweest, waar je ongeveer hetzelfde uitzicht hebt, geen entree betaald en in alle rust kunt genieten van de prachtige rijstvelden.

Tegalalang | Rijstvelden | Bali

Meer informatie over deze bestemming is te vinden in ons e-book Bali en te lezen in onze overige blogs over Bali.