Wie aan IJsland denkt, zal niet direct stranden voor zich zien. Vergis je niet, IJsland heeft prachtige vulkanische stranden! Wij hebben een top 3 voor je gemaakt. Het zijn drie stranden waar je heerlijke wandelingen kunt maken en toffe plaatjes kunt schieten.

 

3. Reynisfjara

In veel top 3 lijstjes staat Reynisfjara op nummer één. Vanwege de drukte op het zwarte zandstrand staat Reynisfjara bij ons op drie. Al die mensen, dat verpest toch een klein beetje de ervaring. Een zeer fraaie basaltformatie geeft het strand ‘kleur’, genaamd Hálsanefshellir. Er bevinden zich enkele ondiepe grotten, die alleen te zien zijn bij eb en een rustige zee. De golven bij Reynisfjara zijn bijzonder sterk en onvoorspelbaar, er zijn al mensen verdronken, dus men wordt geadviseerd om extra voorzichtig te zijn bij een bezoek aan het strand. Tijdens ons bezoek was het erg druk en het is best hilarisch hoeveel mensen hele fotoshoots houden om de beste Instagram waardige foto te bemachtigen. Ondanks dat echt ultiem genieten van Reynisfjara lastig is (tenzij je héél vroeg gaat), is het wel een prachtig strand.

Reynisfjara | IJsland
Reynisfjara | IJsland
Reynisfjara | IJsland

2. Diamond Beach

Diamond Beach is een hoogtepunt voor fotografen en daar zie je er heel veel van. Het is een wijds zwart zandstrand met net voor de branding een strook met heel veel ijs. Grote stukken ijs en kleine stukken ijs wisselen elkaar af. Op ieder stukje is wel iemand bezig met foto’s maken, althans toen wij er rond het middaguur waren was dit wel het geval. Wellicht ben je één van de weinigen als je heel vroeg gaat of juist later. We hadden qua beleving meer verwacht van Diamond Beach, het was niet de hidden gem die wij dachten. Diamond Beach overslaan is ook af te raden, want het is wel echt heel mooi en bijzonder. Wij hadden ook een beetje pech wat betreft de hoeveelheid ijs en de grote van de blokken ijs. Met minder mensen en meer grote blokken ijs is het een magische plek.

Diamond Beach | IJsland

Stokksnes

Het schiereiland heet Stokksnes en Vestrahorn is de berg, hier is vaak veel verwarring over. Het is in ieder geval de hidden gem onder de stranden met een goede timing van je bezoek en wat hulp van de weergoden. Wij hadden tijdens onze rondreis op IJsland echt prachtig weer, maar in Höfn en omgeving was het regenachtig, mistig en koud. Te veel mist zorgt ervoor dat je Vestrahorn niet of nauwelijks ziet en dat is heel erg zonde! Handig om te weten is dat het weer bij Stokksnes en Vestrahorn anders kan zijn, dan bij Höfn en alle omliggende accommodaties. Het hele strand is privéterrein en in handen van een particulier. Let op dat je parkeerkosten dient te betalen en dit niet heel goed staat aangegeven. Wij hadden ons bezoek vroeg gepland en waren letterlijk de enige op het strand!

Stokksnes | IJsland

Meer informatie over deze bestemming is te vinden in ons e-book IJsland en te lezen in onze overige blogs over IJsland.