Om van Lake Mývatn naar Höfn te reizen moet je flink wat kilometers afleggen. Zonder onderbrekingen is dit 355 kilometer en dit neemt een kleine vijf uur in beslag. Op deze route bezochten wij DE hidden gem van IJsland en daar vertellen wij jou graag meer over!

 

Stuðlagil Canyon

De Stuðlagil Canyon is een unieke kloof in het oosten van IJsland. Deze kloof lag onder water, totdat waterkrachtcentrale in 2009 werd geopend. Hierdoor werd het water van de Jökla sterk verminderd. Hierdoor stroomt er veel minder water door het dal en werd de kloof zichtbaar. Je vindt deze kloof fraaie basaltblokken in de Jökuldalur-vallei. De Stuðlagil Canyon is bekend geworden van social media zoals Instagram en Tiktok. Het smeltwater is vaak opvallend blauw gekleurd. De grijze basaltblokken lijken uit de grond op te rijzen. Op sommigen zitten bacteriën, die de blokken rood kleuren. Mede hierdoor krijgt het een extra dimensie als je door het ravijn loopt. Er is ook een redelijk kleine waterval op de route, genaamd Stuðlafoss. De grootte van de waterval doet niets af van de schoonheid.

Stuðlagil Canyon | IJsland
Stuðlagil Canyon | IJsland

Hoe andere toeristen te ontlopen?

Deze kloof is wat ons betreft een ware hidden gem, maar tegelijkertijd ook erg toeristisch. Dit is een combinatie die natuurlijk niet helemaal samengaat, hoe speciaal is deze kloof dan en hoezo speciaal als er zoveel andere toeristen zijn? Tijdens de wandeling kwamen we een paar mensen tegen die de andere kant op liepen, dat was een goed teken. Eenmaal aangekomen bij de kloof waren en nog een handjevol mensen die eigenlijk grotendeels wel klaar waren met hun foto’s en genietmomenten. Van de veertig minuten die wij midden in de Stuðlagil Canyon hebben doorgebracht, was de helft van de tijd niemand anders aanwezig. Dit was echt ultiem genieten. Wij konden vrij rondlopen, klimmen en klauteren, foto’s maken, met de drone vliegen en echt intens genieten van het uitzicht. Toen wij besloten terug te keren, waren wij van stomheid geslagen. Tientallen mensen hadden een rij gevormd om te wachten tot wij dit natuurverschijnsel zouden verlaten. Op dat moment beseften wij dat Stuðlagil Canyon echt een hidden gem is, maar wel met de juiste timing.

Stuðlagil Canyon | IJsland

Er zijn twee absolute gouden tips om je bezoek aan Stuðlagil Canyon onvergetelijk te maken. De tips gaan over het beste tijdstip voor je bezoek en waar te parkeren. Lees hier snel meer over in ons e-book.

Stuðlagil Canyon | IJsland

Meer informatie over deze bestemming is te vinden in ons e-book IJsland en te lezen in onze overige blogs over IJsland.