Beste reistijd Costa Rica

Costa Rica kent een aantal tropische klimaten. Het oosten en noordoosten van het land hebben een tropisch regenwoudklimaat en de rest van Costa Rica heeft vooral te maken met het tropisch moessonklimaat en het tropisch savanneklimaat. Door de vele hoogteverschillen en de invloeden van de Caribische Zee en de Grote Oceaan, vind je binnen Costa Rica een grote verscheidenheid aan microklimaten. Binnen een straal van een paar kilometer kunnen er vrij grote verschillen voorkomen wat betreft temperatuur, neerslag en zonneschijn.

La Fortuna, Manuel Antonio en Santa Teresa

Deze bestemmingen hebben een vergelijkbaar klimaat. De temperaturen en regenval zijn grotendeels overeenkomend. Regen valt het hele jaar door, dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en een wat klam gevoel. De temperatuur is echter het hele jaar door erg aangenaam met een maximum van gemiddeld 31 graden Celsius en een minimum van gemiddeld 24 graden Celsius. Van december tot en met april valt weinig regen en van mei tot en met november veel tot erg veel. 

San José

In deze stad liggen de temperaturen iets lager. De voor Costaricaanse begrippen relatief milde temperaturen en de vele vruchtbare grond die je in de Valle Central aantreft, maken dit een uitstekend gebied om te wonen. Niet voor niets, dat juist hier San José de kans heeft gekregen om zich te ontwikkelen tot de economisch belangrijkste stad van het land. Ook hier is de temperatuur het hele jaar door erg aangenaam met een maximum van gemiddeld 27 graden Celsius en een minimum van gemiddeld 17 graden Celsius. Van december tot en met april valt weinig regen en van mei tot en met november veel tot erg veel. 

Monteverde

Op deze bestemming is de weersverwachting altijd erg onvoorspelbaar. Je hebt hier meerdere microklimaten en het kan in het dorp prachtig weer zijn en in het nevelwoud hozen van de regen en echt een stuk kouder aanvoelen. De gemiddelde maximum temperatuur is hier 24 graden Celsius en de gemiddelde minimum temperatuur is 18 graden Celsius. Neem voor dit gebied altijd regenbestendige kleding mee, ook al ben je in de maand met de minste voorspelde regenval. 

De beste periode om Costa Rica te bezoeken

De meest ideale periode om Costa Rica te bezoeken is van mei tot en met oktober, dit is het droge seizoen. Op deze manier vermijd je het regenseizoen. Deze periode biedt veel zon en het minimum aan regen, waardoor het een ideale tijd is om nevelwouden te verkennen en te luieren aan het strand. De overige maanden zijn aanzienlijk regenachtiger. Een orkaanseizoen hoef je geen rekening mee te houden, omdat Costa Rica vrij zuidelijk ligt.  

Wij zijn zelf in december geweest en over het algemeen was het klimaat erg fijn. In La Fortuna en Monteverde hadden wij wel de nodige regen gehad, maar daar ontkom je op die plekken bijna niet aan. 

Meer informatie over deze bestemming is te vinden in ons e-book Costa Rica en te lezen in onze overige blogs over Costa Rica.