Cusco

Cusco was de hoofdstad van het Inca-rijk en vandaag de dag de hoofdstad van de provincie. Door Cusco heenlopen is een feestje en je komt veel mooie gebouwen, straatjes en bezienswaardigheden tegen. Plaza de Armas, de wijk San Blas en Mercado Central de San Pedro mag je zeker niet overslaan. Cusco ligt op een hoogte van 3.400 meter en het is aan te raden om minimaal vier dagen hier te verblijven. 

Arequipa

De meeste reizigers komen vanuit Arequipa richting Cuzco. Het voordeel hiervan is dat je in Arequipa al moet acclimatiseren vanwege de hoogte, anders heb je kans op de hoogteziekte op te lopen. Hoofdpijn en duizeligheid zijn de meest voorkomende klachten en dit kan extreme vormen aannemen. Omdat Arequipa op 2.300 meter hoogte ligt is dit de perfecte tussenstap. Vanuit Lima naar Cuzco reizen is een slecht idee, aangezien Lima niet op hoogte ligt, maar gewoon aan de kust.

Machu Picchu

Machu Picchu bezoeken vanuit Cuzco is de meest ideale combi. Dit wereldwonder mag je absoluut niet overslaan als je in Peru bent. De ruïnestad is bijna zeshonderd jaar oud en trekt elk jaar miljoenen bezoekers. Achter de muren van deze eeuwenoude Inca stad gaan een hoop geheimen schuil. Je kunt de Inca Trail lopen, wat vier dagen in beslag neemt en best prijzig is. Qua hikes is er voor ieder wat wils, naast de Inca Trail zijn er nog meer geweldige hikes te boeken. Ook is het mogelijk om een dagbezoek te plannen naar Machu Picchu. In dit geval is het simpelweg beslissen voor welke optie je gaat (alleen Machu Picchu of uitbreiden met korte hikes in de bergachtige omgeving).

Macchu Picchu

Maras en Moray

Vanuit Cuzco zijn er nog zoveel toffe dingen te doen en te zien. Maras en Moray zijn bijvoorbeeld hele bijzondere bezienswaardigheden om te bezoeken. Maras zijn zoutvlaktes die tussen de bergen gelegen zijn. Je kijkt uit en loopt langs kleine zwembaden van zout. Moray zijn cirkelvormige grasterassen uit de Inca tijd. Er zijn theorieën over een landbouw experiment, maar niks is zeker. Wat wel zeker is, dat is dat het indrukwekkend is om met eigen ogen te zien.

Cusco
Cusco

Rainbow Mountain

De Rainbow Mountain is ook een must-see als je in Cuzco bent. Deze prachtige bergketen op meer dan 5.000 meter hoogte trekt jaarlijks honderduizenden bezoekers en dat is niet voor niks. Letterlijk alle kleuren van de regenboog kom je tegen als je naar deze berg kijkt. Er zijn verschillende theorieën en tips over hoe je deze mensenmassa’s kunt vermijden, maar onze gouden tip lees je bijna nergens. Wij waren namelijk met maar acht mensen in dit gebied en dit was zo’n onwerkelijke ervaren. Lees in ons e-book hoe jij dit ook kunt regelen! 

rainbow mountain

Walhalla voor foodies

Cuzco is ook een walhalla voor alle foodies. Wij hadden zelden zoveel keuzestress op een bestemming en wij aten zelden zoveel dagen achter elkaar waanzinnig lekker eten. De immens populaire Limbus Restobar was ook één van onze favorieten en voornamelijk vanwege het uitzicht. In Cuzco zijn veel verborgen parels te vinden! 

Cusco

Humantay Lake

Waar wij niet zijn geweest, maar wat wel onwijs mooi moet zijn, is Humantay Lake. Dit prachtige bergmeer is onderdeel van de Salkantay Trek en gelegen op ruim 4.000 meter hoogte. Helaas verdwijnt de gletsjer meer en meer, dus dit is wellicht het moment om Humantay Lake te bezoeken.

Een stukje geschiedenis

Tot slot nog een klein stukje geschiedenis. Vanaf de dertiende-eeuw leefde de Inca’s in en rondom de toenmalige hoofdstad Cusco. De Spanjaarden namen de stad in de zestiende eeuw over en braken de meeste Inca tempels af, zodat ze op die plaatsen kerken konden bouwen. Gelukkig zijn er in en rondom de stad nog wel wat bouwwerken bewaard gebleven en zijn de restanten tot de dag van vandaag nog zichtbaar. De Inca’s hadden een unieke manier van bouwen. Ze gebruikte grote rotsblokken die ze zonder gebruik van cement op elkaar stapelden. Één specifiek rotsblok heeft zelfs twaalf hoeken en nog steeds is er geen spelt tussen te krijgen. Deze bijzondere rotsblokken vind je in het straatje Hatunrumiyoc.

Meer informatie is te vinden in ons e-book Peru en te lezen in onze overige blogs over Peru.