Noorwegen heeft natuurlijk onwijs veel mooie natuur, maar daarnaast ook enkele superleuke steden. Bergen is onder de reizigers toch wel de meest populaire bestemming. Wij zijn zowel naar Bergen als Stavanger geweest en wij vertellen jou de verschillen en welke stad wij leuker vonden.

De sfeer

Totaal onverwacht vonden wij de sfeer in Stavanger een stuk leuker dan in Bergen. Bergen trekt meer toeristen en dat merk je op straat. Wij vonden het leuk om in Stavanger meer onder de Noren te zijn en het echte leventje daar te proeven. De straten in het centrum van Stavanger zijn ook een stuk levendiger en authentieker dan de straten in het centrum van Bergen.

 

Tussenstand:

Bergen: 0

Stavanger: 1

noorwegen

Hartje centrum

Deze battle gaat toch wel tussen Bryggen en Ovre Holmegate. Bryggen ontkom je niet als je Bergen bezoekt. Bryggen is gelegen aan het water en kenmerkt het centrum van Bergen. De karakteristieke houten en kleurrijke huisjes zijn een genot voor het oog. Wij vonden het aanzicht mooier dan daadwerkelijk voor de huisjes langs te lopen. De woningen gelegen achter Bryggen en alle bomen tegen de berg, maken het plaatje compleet.

Als je het centrum van Stavanger bezoekt, dan is de kans heel groot dat je al door Ovre Holmegate loopt. Er staan allerlei kleurrijke huisjes en er zijn ook veel horecagelegenheden gevestigd. Overdag is het al mooi om te zien, maar ‘s avonds is deze straat helemaal sfeervol met alle lichtjes.

Wij verkiezen Bryggen boven Ovre Holmegate, toch vanwege het unieke aanzicht!

 

Tussenstand:

Bergen: 1

Stavanger: 1

noorwegen

De leukste wijk

In dit geval vergelijken wij Gamle Stavanger met wederom Bryggen. Bryggen is de enige wijk in Bergen die er echt toe doet. Buiten Bryggen om valt Bergen eigenlijk wel een beetje tegen. Zoals wij al aangaven is het aanzicht van Bryggen echt heel mooi, maar verder is het niet heel bijzonder. Er mist wat sfeer in Bryggen en dat zal vast en zeker ook te maken hebben met de vele toeristen die er komen.

Gamle Stavanger, ook wel Old Stavanger genoemd, is heel wat anders dan Bryggen. Dit is een pittoresk wijkje met schattige huisjes. Deze wijk ligt buiten het centrum en de drukte valt echt mee. Het is heerlijk om door deze wijk te slenteren, leuke foto’s te maken en de witte houten huisjes uit de 18de eeuw te bewonderen. Het straatbeeld is uniek te noemen, wij konden echt genieten van Gamle Stavanger.

Dit punt gaat naar Stavanger.

 

Tussenstand:

Bergen: 1

Stavanger: 2

noorwegen

Dingen te doen in de stad en de nabije omgeving

In Bergen kan je Mount Fløyen bezoeken met de Fløybanen Funicular. Deze populaire attractie in Bergen brengt je binnen tien minuten naar de top van Mount Fløyen, waar je prachtig uitzicht hebt over de stad Bergen. Er zijn allerlei activiteiten die je kan doen en wandelingen die je kan maken. Een andere berg die je kan bezoeken is Mount Ulriken. Ook deze berg is met een kabelbaan te bezoeken, maar het is ook mogelijk om tussen Fløyen en Ulriken te hiken. Verder heb je in Bergen de vismarkt en de huisjes die tegen de bergen aan zijn gebouwd zijn ook mooi om te zien. In de nabije omgeving is er niet veel te beleven. Wij hebben in prachtige accommodaties geslapen, adembenemende fjorden bezocht en achter een waterval langs gelopen, maar dat was wel anderhalf tot drie uur rijden, dus die tellen wij niet mee.

In Stavanger kun je de Stavanger Cathedral, het Canning Museum en het Petroleum Museum bezoeken. Buiten het centrum ligt Sverd i fjell, een gaaf monument en Flor og Fjære schijnt ook tof te zijn. Een Lysefjord cruise is ook zeer populair. Een rondvaartboot neemt je dan mee over het fjord en stopt uiteindelijk ook onder het populaire Preikestolen. In de nabije omgeving van Stavanger is wel meer te doen dan die van Bergen. Zo heb je dus Preikestolen. De hike ernaartoe moet prachtig zijn en het uitzichtpunt trekt jaarlijks onwijs veel bezoekers. In de buurt van Preikestolen heb je een prachtige infinity pool. De langste houten trap ter wereld, Flørli 4444, ligt ook in de buurt van Stavanger.

Een overtuigende overwinning voor Stavanger op het gebied van bezienswaardigheden en dingen te doen.

 

Tussenstand:

Bergen: 1

Stavanger: 3

noorwegen
noorwegen
noorwegen

Restaurants

Hier kunnen wij kort en bondig over zijn. In Bergen komen veel meer toeristen en dat merk je ook wat betreft het restaurantaanbod. In Bergen moesten wij echt ons best doen om leuke restaurants te vinden en lekker te eten. Uiteindelijk hebben we leuke aanraders die in het e-book staan weergeven, maar wij hadden er net iets meer van verwacht. In Stavanger was het eigenlijk kiezen welke restaurants wij niet gingen bezoeken, er waren dus veel leuke opties. Wij hebben hier ook net wat fijner geluncht en gedineerd dan in Bergen.

Wederom een overwinning voor Stavanger.

 

Tussenstand:

Bergen: 1

Stavanger: 4

noorwegen

Stavanger wint het wat ons betreft dus dik van Bergen en dat hadden wij op voorhand niet verwacht. De oplossing is om beide steden gewoon te gaan bezoeken, ze zijn prima te combineren. Als je dan toch in Noorwegen bent is het echt zonde om je maar op één stad te focussen, tenzij je niet anders kan. Hopelijk helpt onze Bergen vs Stavanger battle jou om je goed voor te bereiden.

Meer informatie is te vinden in ons e-book Bergen & omgeving en te lezen in onze overige blogs over Bergen & omgeving.