Als je in Lissabon bent, dan is het zonde om de omgeving niet te verkennen. In onze blog ‘De sprookjeswereld van Sintra’ lees je informatie over dat prachtige gebied en in deze blog zoomen wij in op twee pareltjes, namelijk Évora en Óbidos!

Évora

Portugal heeft zoveel prachtige dorpjes en Évora is daar een klassiek voorbeeld van. Dit dorp is gelegen op anderhalf uur rijden van Lissabon, waar je een ochtend kunt spenderen of wellicht nog wat langer. Een aanrader is om op het centrale plein, Praça do Giraldo, te beginnen om vervolgens te ‘verdwalen’ in de prachtige straatjes van Évora. Catedral de Évora mag je absoluut niet overslaan en dan voornamelijk de sprookjesachtige kerktorens. Voor €3,50 bezoek je de toren, het klooster en de kerk. Neem voor de zekerheid cash mee, want toen wij er waren was dat de enige betaalmogelijkheid. Verder zijn er trekpleisters zoals: Templo Romano de Évora, Aqueduto da Agua de Prata en Igreja de Santo Antão.

De Portugezen zijn erg trots op hun wijn en Évora beschikt over veel winkeltjes die goede wijn verkopen. Wil je geen fles aanschaffen, drink dan vooral een glas ergens op een terras. Als je van shoppen houdt, dan ben je in Évora ook aan het juiste adres. In de maanden buiten het hoogseizoen om is er vaak nog mega uitverkoop ook.

Parkeer je auto op ‘Estacionamento Público’ voor een schappelijk bedrag en geniet van dit prachtige dorp! Het is ook mogelijk om voor minder dan €10 per enkele reis met de trein te reizen tussen Lissabon en Évora. De trein doet er anderhalf tot twee uur over. Met de Uber naar Évora is een afrader, dat wordt veel te kostbaar.

Restaurant tips in Évora:

– D’ Ibérica Restaurant

mediterraanse keuken €€

 

– Triangular – Hamburgueria Artesanal

hamburger restaurant €€

 

– Taberna Tipica Quarta Feira

Portugese keuken €€

Óbidos

Over klassieke voorbeelden van mooie dorpjes gesproken, Óbidos is erg pittoresk! In theorie zou je binnen een uur alles kunnen zien, maar het is wel zo leuk om iets meer je tijd te nemen hier. Er is een mooi winkelstraatje waar de bekende kersenlikeur ‘Ginja de Óbidos’ verkocht wordt. Als je alleen wilt proeven dan kan dat voor een kleine vergoeding. De stadsmuur is erg mooi en een gave plek om het dorpje van bovenaf te zien is ‘gorgeous lookout’. Verder is het aan te raden om een unieke foto te maken en te genieten van het uitzicht bij ‘Baloiço Óbidos’. Ontdek de rest van het dorpje lekker al wandelend, de overige bezienswaardigheden vallen niet te missen.

Vanuit Lissabon is het iets meer dan een uur rijden naar Óbidos. Parkeer je auto op ‘Estacionamento Público’ voor een schappelijk bedrag en geniet van dit prachtige dorp! Met het OV of de trein naar Óbidos is gaan aanrader.

Restaurant tip in Óbidos:

– Real Casa Do Petisco

Portugese keuken €

 

De meeste mensen verkiezen Évora boven Óbidos, maar voor ons is het een gelijkspel. Évora is wat groter en er valt meer te beleven. De kerktorens van Catedral de Évora zijn een must om te bezoeken en qua horecagelegenheden is Évora ook de beste keuze. Óbidos is daarentegen wat kleiner en voelt pittoresk en authentiek aan. Er waren minder toeristen in Óbidos en hier rondwandelen voelde nog fijner aan vergeleken met Évora. Qua reistijd wint Óbidos het ook van Évora.

De oplossing: bezoek gewoon beide dorpjes!

Meer informatie is te vinden in ons e-book Lissabon & omgeving en te lezen in onze overige blogs over Lissabon & omgeving.