Waan jezelf voor een dag in een sprookjeswereld en bezoek enkele prachtige kastelen en paleizen rondom Sintra. Het is wel flink puzzelen geblazen qua vervoersopties, plannen, tijdsindeling en keuzes maken. In ons e-book hebben wij die gehele puzzel voor je uitgestippeld en in deze blog vertellen we je graag alvast het één en ander over de bezienswaardigheden en de omgeving.

Pena Park & National Palace      €14

Dit is het voormalige zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie en ook het hoogtepunt van je bezoek aan Sintra. Het is een immens groot gebied waar het kleurrijke paleis zelf DE trekpleister is. Het is ook waanzinnig mooi om rondom het paleis te wandelen en te genieten van de bezienswaardigheden en bouwwerken op het terrein.

Als je niet vies bent van een stevige wandeling omhoog van 15 tot 25 minuten, ga dan vooral ook naar het uitzichtpunt Cruz Alta! Wij waren de enige die dit deden (oke wel in januari) en genoten enorm van het prachtige uitzicht op Pena Palace.

Reken op voorhand op zo’n anderhalf tot drie uur voor je bezoek aan Pena Park & National Palace. Het hangt erg af van de keuzes die je maakt, hoeveel tijd je hiervoor neemt en hoe snel je wandeltempo is. Wij gingen bijvoorbeeld niet naar Chalet of the Countess of Edla, maar als je dit wel wilt zien, dan kost dat je ook weer flink wat tijd en moeite. Wij twijfelden overigens wel heel erg, want dit chalet ziet er heel mooi uit. Bestel je kaartje voor Pena Park & National Palace op voorhand hier.

Een tip: denk twee keer na voordat je het paleis ingaat. Wij twijfelden enorm of wij het paleis in moesten gaan, aangezien wij dit vaak niet zo interessant noch mooi vinden. De kaartjes waren wel al betaald, dus wij gingen toch maar naar binnen. Dat was in ons geval een grote fout. Het duurde door rijvorming onwijs lang voordat wij weer buiten stonden en mede door de drukte vonden wij de ervaring erg tegenvallen.

Moorish Castle                              €8

Het is ook zeker de moeite waard om Moorish Castle te bezoeken. De muren van het kasteel hebben een totale lengte van 450 meter. Deze omspannen een gebied van ruim één hectare. Het uitzicht vanaf Moorish Castle is prachtig en vooral wijds. Superhandig, want de Moren moesten de vijanden zien aankomen vanuit dit militaire steunpunt van het gebied.

Binnen de muren staat een ingestorte kerk en onder de kapel zijn graftombes gevonden. De grootste toren op het terrein, Torre Real, is via een trap met 500 treden te bereiken. Het voordeel van Moorish Castle bezoeken is dat dit bezoek niet heel veel tijd in beslag neemt. Het is een aanrader om even helemaal rond te lopen op het terrein van het kasteel en de prachtige muur eromheen. Reken op voorhand op zo’n 30 tot 60 minuten voor je bezoek. Bestel je kaartje voor Moorish Castle op voorhand hier.

Quinta da Regaleira                    €11

Het begint bijna saai te worden, maar weer zo’n mooi kasteel en omgeving. Deze parel mag je eigenlijk ook niet overslaan en dat hoeft ook zeker niet.

In 1892 kocht een Braziliaanse handelaar in koffie en edelstenen het terrein om zijn rijkdom te etaleren. Het vier hectare grote terrein bevat een woning, park met fonteinen, verschillende paviljoens en een kapel met ondergrondse crypte. Er zijn ook twee initiatieputten die negen verdiepingen onder de grond afdalen. Op elk niveau zijn onderaardse gangen aangesloten, die via een labyrint van gangen lopen naar andere verborgen plaatsen en ingangen op het terrein.

Het is aan te raden om sowieso de Initiation Well en Regaleira Palace te bezoeken. Verder is de rest ook zeker de moeite waard om te ontdekken. Reken op voorhand ook op zo’n 45 tot 90 minuten voor je bezoek. Bestel je kaartje voor Quinta da Regaleira op voorhand hier.

Monserrate Palace                     €8

Dit paleis heeft een totaal andere stijl dan bovenstaande kastelen. Er zijn meerdere exotische stijlen die dit bouwwerk kenmerken, zoals de Indiase en Arabische. Op voorhand twijfelden wij of wij nog de moeite moesten doen om Monserrate Palace te bezoeken, maar achteraf waren wij blij dat wij dit hadden gedaan. Reken op voorhand ook op zo’n 30 tot 60 minuten voor je bezoek. Parkeren is hier wat makkelijker en het is minder druk bezocht, wat ook wel zo fijn is. Bestel je kaartje voor Monserrate Palace op voorhand hier.

National Palace of Sintra           €10

Dit paleis ligt in het historische centrum van Sintra. Het paleis wordt gekenmerkt door twee grote schoonstenen die zich boven de keuken bevinden. Tijdens de Moorse overheersing van het gebied werd op een heuvel verderop Moorish Castle gebouwd. Dit was het militaire steunpunt van het gebied. Het paleis werd lager gelegen gebouwd voor de Moorse heersers. Bestel je kaartje voor National Palace of Sintra op voorhand hier.

Convent of the Capuchos           €7

Convent of the Capuchos is een zestiende-eeuws klooster waar slechts acht monniken leefden. Zij hadden slechts drie bezittingen: hun habijt (kledingstuk), een bijbel en een afbeelding van een heilige naar keuze. De monniken sliepen en aten op de grond en leefden een erg primitief leven. Wil je graag zien hoe zij leefden? Bestel je kaartje voor Convent of the Capuchos op voorhand hier.

Het bezoek aan Sintra en zijn pareltjes was adembenemend en vermoeiend tegelijk. Het is een hoop vooraf plannen, het kost redelijk wat geld en je stappenteller maakt overuren. Voor ons was dit het allemaal dubbel en dwars waard. Een bezoek aan Lissabon is niet compleet zonder Sintra en omgeving te hebben bezocht!

Meer informatie is te vinden in ons e-book Lissabon & omgeving en te lezen in onze overige blogs over Lissabon & omgeving.